17. heinäkuuta 2015

DIY Sängynpääty


Tässä tulee ohjeita sängynpäädyn tekemiseen :) Toivottavasti muistin kuvata oleellisimmat kohdat ja kysyä saa, jos jotain tulee mieleen.

Tarvikkeet;

- riittävästi kangasta (käytimme pellavakangasta, ostin Hyvinkään Kangastukusta)
- nappeja  (käytimme itse päällystettäviä nappeja, myös kangastukusta)
- vaneri (Bauhaus)
- vaahtomuovipatja (Jysk)
- vanua (Eurokangas)
- narua (Eurokangas)
- niittari
- liimaa
- porakone
- huonekaluneula
- mittanauha ja kynä

= yhteensä tarvikkeet tuli maksamaan n. 150 euroa ja työkalut oli omasta takaa

Hankimme sopivan kokoisen vanerin valmiiksi leikattuna ja suunnittelimme ensin nappien paikat. Toiveena oli siis muhkea ulkonäkö ja paljon nappeja :)
Piirsimme napeille valmiit paikat vaneriin ja niihin porattiin reiät valmiiksi. Suosittelen jos mahdollista käyttää valmiiksi reikäistä vaneria, silloin on muutama työvaihe vähemmän. Käytimme peilin sivua apuna piirtämisessä.


Tämän jälkeen  niittasimme kankaan kiinni vaneriin. Näin ollen kangas tukee patjaa eikä pääse putomaan. Sitten liimasimme vaahtomuovin kiinni vaneriin, edes auttaa vielä sen paikallaan pysymistä. Patjan päälle laitoimme vielä reilusti vanua ja lopuksi käännettiin alhaalta kangas kaiken päälle.Tässä vaiheessa porasimme vielä sanoihin reikiin uudestaan jotta vanua olisi helpompi työstää nappien kanssa. Varokaa kuitenkin poraamasta liikaa ettei tule kankaasta läpi ;)


Sen jälkeen kiristimme kankaan vanerin taakse ja nidoimme kiinni. Kannattaa varoa ettei kangas mene liian tiukalle. Näin ollen nappeja on vaikea pingottaa syvälle. Kangas kannattaa kädellä silittäen suoristaa ja katsoa, että se on siististi joka kohdasta ennen kuin niitit laittaa. Aloitimme niiden laittamisen keskeltä ja etenimme reunoihin. Kulmiin teimme taitoksen ennen niittien laittamista. Nehän voi sitten oman mielen mukaan taittaa miten haluaa :)



Sitten oli nappien vuoro. Päällystimme ne samalla kankaalla ja lisäsimme liimaa nappien osien väliin jotta pysyy paremmin. Kannattaa painaa kunnolla kiinni, varsinkin jos pingottaa napit yhtä paljon kuin me. Liimauksen kannattaa antaa kuivaa hyvin ennen kiinnitystä. Nappejahan voi käydä liikkeissä valmiiksi päällystämässä, jolloin välttyy jälleen isolta työvaiheelta. Voi olla että liikkeessä päällystetyt on tukevammin kiinni myös.


Hetken kokeiltuamme nappien laittamista, päädyimme poraamaan jo tehtyjen reikien viereen toiset reiät. Tämä helpottaa pingottamista ja sen pysyvyyttä. Eli tähän tarvitaan todellakin pitkä neula koska muuten lyhyt neula jäisi patjan sisään. Myös narun tulee olla riittävän kestävää ettei katkea. Työnsimme neulan takaa vanerista läpi ja samasta reiästä sitten edessä takaisin mutta eri reiästä vanerissa ulos. Yksi painaa edessä nappia oikealle syvyydelle ja toinen takana kiristää ja tekee solmun reikien väliin.



Tarkoitus oli ensin laittaa 8 riviä, niin että 7 nappia ensin, sitten 8 ja niin edelleen.
Päädyimme kuitenkin laittamaan vain 4 täyttä riviä ja sivuihin neljät napit. Tyynyt meillä on kuitenkin aina keskellä päätyä ;)



Siinäpä se sitten olisi vielä valmiina <3

Laitettiin seinään kiinni kannattimet ja levy sen päälle. Sänky painaa levyä seinään ja pysyy todella hyvin paikoillaan.




Kysykää tosiaan rohkeasti jos selitys oli epäselvä tai toivotte vinkkejä :)

Nyt sitten vain aloittamaan siellä ;)

- Marjut -


14 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Hieno!

Marjut kirjoitti...

Kiitos paljon <3

Unknown kirjoitti...

Sängynpääty on ollut jo kauan haaveissa, mutta tämänhetkisessä asunnossa meillä on makuuhuoneessa ikkuna sängyn takana, joten ei onnistu. Laitan tämän postauksen kuitenkin muistiin kun tulee vihdoin aika kun pääsen unelmani toteuttamaan!
Ja vielä; löysin instagram -tilisi vasta muutama päivä sitten ja sitä kautta myös blogisi, jotka nousivat heti suosikeikseni! Aivan älyttömän ihana sisustustyyli sinulla, kuin suoraan omista unelmistani on kotisi! Kiitos siis upeista päivityksistä, aina pieni arjen luksushetki kun saa kuviasi selata:)

Marjut kirjoitti...

Nyt meinaa täällä ihan silmäkulma kostua <3 Kiitos ihan todella paljon kommentistasi, olen todella otettu ja ihanaa, että olet löytänyt blogini ja instani pariin :) Tervetuloa mukaan ja ihanaa kesää <3

Unknown kirjoitti...

Todella upeasti toteutettu sängynpääty! Ja niin kaunis!
Törmäsin blogiisi facebook kirppiksen postauksen kautta, ja minusta tuli välittömästi blogin tunnollinen lukija. Todella ihana blogi ja postaukset ovat vallan mainioita. Itsekin rakastan sisustamista ja valkoista ja maalaisromantiikkaa <3

maria kirjoitti...

Hei ja oli ihanaa löytää näin upea blogi!! Muistatko minkä kokoisia nuo napit on? Kangastukussa myydään erikokoisia nappeja ja tuo koko mikä teidän sängynpäädyssä on miellyttää omaa silmääni. Jään seuraamaan blogiasi ehdottomasti 😊

Jonna Ojalehto kirjoitti...

Moikka! Minkä kokoinen toi sängynpääty on mitoiltaan? Onko kiinnitetty sänkyyn vai kiilattu seinää vasten? (Ja jos on sänkyyn kiinnitetty niin miten? :)

Anonyymi kirjoitti...

Hei,

aivan upea sängynpääty! Olen itse ryhtymässä samaan hommaan ja olisinkin tiedustellut, mistä olet hankkinut tuon huonekaluneulan ja mitä käyttämäsi lanka on? :)

Anonyymi kirjoitti...

Hei. Tässä mietin että voiko napit ommella vaan vaahtomuovin läpi? Ettei vanerin läpi tarvitsisi mennä? ��

Marjut kirjoitti...

Moi, en tiedä miten ne saisi pysymään jos vain patjassa kiinni? Itse laittaisin kyllä vaneriin, pysyy varmemmin.
Tsemppiä!

Marjut kirjoitti...

Anteeksi vastauksen kesto! Toivottavasti olet saanut jo päädyn aikaiseksi :) Minulla neula oli lainassa mutta nyt olemme päällystämässä päädyn uudelleen ja tarvitsisin neulan, joten vinkkaa, jos mistä löysit ;) lanka oli paksumpaa narua.
Marjut

Marjut kirjoitti...

Leveys 160 ja korkeus 90. Seinässä on kulmaraudat joiden päällä pääty on :)

Marjut

Limonaria kirjoitti...

Tosi nätti ja onnistunut toteutus! Mulla on sellainen nappiselkäinen sohva ja olen joutunut sen päällystämään itse jo muutamaan kertaan. Ensimmäisen kerran päällystin opiskeluaikoina, kun en millään raaskinut viedä verhoilijalle, mutta toisella kerralla päädyin tekemään itse, kun huomasin, ettei se ihan mahdotonta ollutkaan. Olen tehnyt samalla tekniikalla myös yhden rahin. Siitä tuli aika kiva myös. Nämä nappijutut on niin kivoja :)

Anonyymi kirjoitti...

Moikka, osaatko sanoa mitä päädyn tekeminen maksoi?:) Ja onko päädyssä minkä korkuiset jalat?